Rallykjøring har vokst seg til å bli en svært populær motorsport, ikke bare i utlandet, men også her hjemme i Norge. Det finnes flere forskjellige typer rallykjøring, alt ettersom hvor i verden man befinner seg. I denne artikkelen vil du få vite litt mer om noen av de beste rallykjørerne i dag.

shutterstock_245901886

Sébastien Ogier er for tiden verdensmester i rally etter å ha vunnet Verdensmesterskapet tre ganger på rad. Den 32 år gamle franskmannen kjører for Volkswagen i mesterskapet, og har tidligere også kjørt for Citröen. Men det kunne like gjerne ha vært noe annet enn rallykjøring som ble hans retning i livet. Ogier var faktisk skiinstruktør og profesjonell Boule-spiller (en variant av Boccia som er svært populært i Frankrike). På privaten har Ogier vært gift med den tyske programlederen Andrea Kaiser siden 2014.

shutterstock_125615546FIA (Federation Internationale De L’automobile) beskriver Ogier på sine nettsider som en målbevisst og svært ambisiøs rallyfører, og de ser på ham som den selvsagte etterfølgeren til Sebastien Loebs trone. Loeb vant verdensmesterskapet i rally hele ni ganger på rad, så det blir spennende å se om Ogier klarer å slå den rekorden. Med tre seire på rad er han i alle fall godt på vei.

I amerikansk sammenheng er NASCAR-fører Jason White verdt å nevne som en av de mest kjente rallyførerne. Han kjører såkalt “stock car racing”, en motorsport som primært finnes i USA og Canada, men også i New Zealand og Australia finnes det former for denne motorsporten. White startet sin karriere som 11-åring da han begynte å kjøre go-cart, og bare noen få år senere dominerte han go-cart-banene i Virginias mesterskaper med hele seks titler før han gikk videre til å konkurrere i nasjonale mesterskap. Siden den gang har han deltatt i ufattelig mange løp, blant annet hele 156 NASCAR Camping World Truck Series-løp over en tidsperiode på 11 år, med tiende plass i 2010 som beste finish.

shutterstock_231515923

Men det er ikke bare motorsport White er dyktig i, han er også en fremragende pokerspiller for pokerstars.com, noe han beviste da han holdt ut lengre enn tusenvis av spillere i main event under verdensmesterskapet i poker i 2014. En av spillerne han vant over, var pokerikonet Phil Ivey. White sikret seg plass nummer 348 i main event-et hvor hele 6683 deltakere var med. Kanskje burde han vurdere å skifte karriere?

Pokerentusiasmen ser ikke ut til å være like stor innen norsk motorsport, men at vi har gode rallykjørere, det hersker det ingen tvil om, for Norge er for tiden faktisk en av verdens aller sterkeste rallynasjoner.

Det er kanskje Mads Østberg og Henning Solberg som for mange er de mest kjente rallyførerne her til lands. Sistnevntes bror, Petter Solberg, er jo også svært kjent innen rally, men har i de siste årene satset mer på rallycross. Petter Solberg vant verdensmesterskapet i rally i 2003, og i 2014 ble han tidenes første verdensmester i rallycross da han kjørte for PSRX. Han vant i 2015 også, og begge årene kjørte han med en Citröen DS3 RX Supercar.

shutterstock_356274506

Brødrene Solberg er kjent for et svært godt humør, samt en litt morsom engelskuttale. Det har på mange måter blitt deres varemerke her til lands, og publikum elsker det! Med klassikere som ”I have some problems with steinsprut on my frontrut” er det ingen tvil om at Petter Solberg ikke blir glemt med det første. I fjor fortalte han under et TV-program at han ikke kunne snakke engelsk da han signerte for Ford. Det står derfor veldig respekt av hvor langt han har kommet i dag, både hva gjelder rallykjøring og engelsk!